ingvild elise jul bok anbefaling

Årets beste barne- og ungdomssbøker

av Perry Aarti Olsen
21.12.21
Barnebibliotekarene ved Fredrikstad bibliotek har plukket ut tre favorittbøker hver fra året som har gått.

Ingvilds topp 3

 

1. Blindsone av Anders Totland

En heftig ungdomsbok om altoppslukende kjærlighet, utagerende russefester og om å miste seg selv på veien! Nok en fulltreffer fra Totland. Bøkene hans kan få en pubertal ungdomsgutt med lesevegring til å elske nynorsk!

2. Dømte kvinner av Linn T. Sunne

Her blir du kjent med noen av Norges dømte kvinner. Historiene strekker seg fra Lisbet som ble dømt som trollkvinne og brent levende på bålet i 1670 til Veronica Orderud i nyere tid. Det er en brutal faktabok med korte historier som egner seg ypperlig til høytlesing for de barna som liker å bli sjokkert og skremt rett før leggetid.

3. Ti kniver i hjertet av Nora Dåsnes

Ja, jeg vet den kom i 2020, men jeg kan ikke la være. Den var tross alt med på Boksluker-prisen i år. Min 11-åring har lånt den på biblioteket 12 ganger, ønsket seg den til jul og skrevet til forfatteren for å be om en oppfølger. Denne boken har alt! Jenteallianser, forelskelse, dagbokformat, illustrasjoner og drama!

Elises topp 3

1. Polititjuven av Marianne Gretteberg Engedal

Endelig en ny bok om Kjell og Pølse-Per! I denne boka settes vennskapet mellom dem på prøve igjen, da det plutselig flytter en ny jente til byen. Politijenta Perit prøver nemlig å stjele bestevennen til Kjell rett foran nesa på han.

Forfatteren fortsetter i denne boka å leke med leserens forutinntattheter og fordommer, for deretter å motbevise dem.

En herlig bok om vennskap og fordommer med originale og morsomme illustrasjoner av forfatteren selv. Som illustratør kaller hun seg for Skinkeape og du kan følge henne på Instagram – det anbefales!

2. To små riddere av Bjørn F. Rørvik

Hurra! Bjørn F. Rørvik, forfatteren av boka «Bukkene bruse på badeland», har kommet med en ny bildebok.

Bli kjent med en skikkelig tøff prinsesse og ridderne Rosenbusk og Bang – to gode venner som synes det er litt skummelt å være riddere.

Dette er en supersjarmerende og morsom historie som bryter helt med de vanlige stereotypiene og leker med riddersjangeren. Boka har søte og morsomme illustrasjoner av Alice Bjerknes Lima de Faria. 

3. Dyrene sover av Kjersti Annesdatter Skomsvold

I denne boka møter vi lille Bo som absolutt ikke vil legge seg. Mammaen forteller historier om dyr mens hun leder ham fra kveldsmat, bad og tannpuss, til senga og til slutt inn i søvnen.

Dette er en stor, vakker og fargerik godnatt-bok for alle nysgjerrige barn. De lekne og barnlige illustrasjoner av Mari Kanstad Johnsen gjør denne boka til en av de beste godnatt-bøkene som har blitt gitt ut på lenge.

Andreas topp 3

1. The Great Gatsby, A Graphic Novel Adaptation  Illustrert og adaptert av K. Woodman-Maynard

Dette er den fineste grafiske romanen jeg har lest i år! Det er en gjenfortelling av F. Scott Fitzgeralds klassiker The Great Gatsby, og den er like fascinerende og finurlig som originalen. Historien er kortet ned og forenklet, men jeg synes fortsatt at historien er godt bevart og at illustratøren har tatt mange spennende valg når det kommer til farger og stemninger. Noe av det jeg liker aller best med denne grafiske romanen er hvordan formen på snakkeboblene formidler både stemmen til karakterene og skjulte og mindre skjulte intensjoner.

2. Hesteguttene av Johan Ehn

Hesteguttene er en svensk ungdomsbok som tar for seg det glitrende skeive miljøet i Berlin på 1930-tallet, og hvordan den svært så liberale byen ble påvirket da nazistene kom til makten. Den skildrer vennskap på tross av generasjoner og kommunikasjon på tvers av språk og taleevne. Boka er full av halsbrekkende voltige-kunster, kjærlighet, galgenhumor, varme og samhold.

3. Ubesvart anrop av Nora Dåsnes

Ubesvart anrop er en sår og flott grafisk roman om det å være ungdom i Oslo etter 22. juli-angrepene. Boka skildrer tankene og følelsene til de som ikke var direkte berørt av 22. juli og den bruker farger og uttrykksfulle illustrasjoner til å vise hvordan hovedpersonen Rebekka opplever den uvante frykten og forvirringen som la seg over norske gater. Boka tar for seg viktige temaer som radikalisering og aktivisme, og hvordan manges forståelse av verden og hverdag brått endret seg.

Herdis Maries topp 3 

1. The Christmas Pig av J.K. Rowling

Dette er en spennende, hjertevarm og fantasifull fortelling om lille Jack, som mister kosegrisen sin. Sammen med en ny gris, «Christmas Pig», reiser han, på Juleaften, ned til «The Land of the Lost», stedet der alle menneskers tapte ting havner, for å finne igjen sitt tapte kosedyr.

Dette er en bok som kommer til å gå rett inn i hjerterota hos alle som elsker, eller noen sinne har elsket, et kosedyr.

2. Hearstopper, vol. 1-4 av Alice Oseman

Dette er fire nydelige grafiske romaner som handler om Charlie og Nick som, tross i sine forskjeller, blir hodestups forelsket i hverandre.

Bøkene er fantastisk inkluderende og tar opp mange viktige temaer også utenom kjærligheten.

Volum 4 kom ut i 2021, og det er bare å glede seg, for volum 5 skal, etter planen, komme ut i 2022!

3. Dette blir mellom oss av Alexander Kielland Krag

Felix har flyttet fra Stavanger til Oslo med familien sin. Han starter på en ny skole i Oslo og blir hodestups forelsket i Nicolai, som han får øye på i et intenst øyeblikk i gangen.

"Dette blir mellom oss" handler om forelskelse, vennskap, utenforskap, seksualitet og identitet.

Den klarer å ta opp disse temaene i små avsnittslange bruddstykker som den binder sammen til en helhet på mesterlig vis. Lettlest og fin.