YA - grenselandet mellom barn og voksen

av Elisabeth Schneider Reinertsen
25.06.21
YA, eller young adult startet som en måte å markere bøker for unge mennesker i grenselandet mellom barn og voksen. Bøker for tenåringer har nærmest gjennom hele litteraturens historie, men sjangeren fikk først et navn i 1944.

New York bibliotekar Margaret Scoggin endret tittel på spalten sin fra «Books for older boys and girls» til «Books for young adults», og grunnla på den måten sjangeren.

Gjennom de siste 77 årene har YA-sjangeren vært definert på ulike måter, med sjangertrekk som har endret seg fra kjærlighets-romaner, til oppvekst-historier, og over i sjangre som fantasy, sci-fi og dystopier. Noen bøker har også tatt turen over fra voksen litteraturen og inn i YA hyllene på mange biblioteker. Her kan vi finne bøker som Robison Crusoe, Små Frøkner og flere av bøkene til Jane Austen.

YA-sjangeren er beregnet for leser som står på grensen til voksenlivet. Ofte sies det at det er bøker for de mellom 15-25. Selv mener jeg at YA egner seg for alle over 15, temaene er ofte universelle og vi kan se dem igjen i voksen litteraturen så vel som i litteraturen skrevet for de som er litt yngre. For å gjenspeile dette vil jeg her anbefale et knippe YA bøker plukket fra ulike sjangre, som jeg mener alle kan lese og ha glede av.

Kinderwhore av Maria Fonn Kjos

Kinderwhore er fryktelig vond bok. Den handler Charlotte som blir misbrukt av mammas kjæreste. Hele Charlottes oppvekst har mamma sovet vekk i pillerus, bortsett fra når hun har med seg en ny kjæreste hjem. Charlotte velger samme lindring som mamma og forsøker å ruse seg vekk fra de vonde følelsene.

Kjos skildrer Charlottes kamp mot verden og seg selv med en levende og til tider svært brutal fortellerstil. Anbefales til alle over 16.

Simon og homo sapiens-agendaen av Becky Albertalli

Simon er 16 år gammel og homofil. Men han har ikke fortalt det til noen enda, bortsett fra Blue som han snakker med på e-post. En dag kommer en av epostene på avveie, og Simon står i fare for å bli dyttet ut av skapet. Nå blir Simon presset til å wingman til en klassekamerat for å hindre at eposten spres. Han må finne ut hvordan han skal navigere vennskap og forholdet til Blue i denne situasjonen.

En historie om å vokse opp, finne seg selv, og å tørre å stå frem frem som den man er.

I lysets makt av Leigh Bardugo

Dette er den første boken i fantasy-serien «Shadow and Bone» som i disse dager kommer ut som serie på Netflix.

Boka følger Alina Starkov, en foreldreløs jente som har vokst opp på et barnehjem i kongedømmet Ravka. På en transportekspedisjon blir Alina og gruppen hennes angrepet og Alina oppdager at hun har magiske evner. Dette gjør henne verdifull for enkelte grupper og hun dras inn i en verden av overflod og intriger hvor hun ikke vet hvem hun kan stole på.

Metro 2033 av Dmitri Glukhovsky

Året er 2033. 20 år tidligere tvang en atomkrig Moskvas befolkning ned i t-banetunellene, det eneste stedet som er langt nok under jorda til at menneskelig liv kan fortsette å eksistere. Hver stasjon har utviklet sitt eget litt samfunn, kun knyttet sammen av tunellene. Vi følger 24 år gamle Atryom, som ønsker å midten av metrosystemet.

Denne episke postapokalyptiske actionromanen passer til alle som ønsker seg en bok som drar deg inn og som du ikke vil klarte å legge fra deg.