Pia Ve Dahlen i tareskogen
Pia Ve Dahlen i tareskogen

Om dette arrangementet

Tid
19:00 - 20:00
Pris
Gratis
Bibliotek
Sted / Rom
Foajeen
Målgruppe

Havet – mudder og dypdykk med marinbiolog Pia Ve Dahlen.

Vi går under vann med marinbiolog Pia Ve Dahlen. Hva betyr utbedringen av innseilingen til Borg havn og mudringen for livet i havet?

Visste du at det finnes selvlysende hai i Norge? Eller hva med at verdens største kaldtvannskorallrev ligger utenfor Røst i Lofoten?
Universet under overflaten i Norge er et sammensurium av rare kreasjoner, som alle har sine finurligheter, og egne utfordringer. Bli med på et dypdykk i tareskogen med marinbiolog Pia Ve Dahlen, for å lære mer om hva som finnes i vår egen bakhage, og hvordan vi som enkeltmennesker kan bidra til å ta vare på dem.

Hva står egentlig på spill? I Fredrikstad raser debatten rundt utbedring av innseilingen til Borg havn. Elven fører med seg både rene og forurensede sedimenter som legger seg på sjøbunnen i utløpet. Den stadige tilførselen av sedimenter gjør havna og farleden gradvis grunnere over tid. Løsningen? Kystverket ønsker å deponere 500.000 kubikkmeter mudder ved Svaleskjær og Møkkalasset. Samtidig skal Oslofjorden renses. Marinbiolog Pia Ve Dahlen frykter at mudderet vil forurense langt utenfor det bestemte deponiet.

– Det er så jævla typisk kælle-retorikk. Havet driter jo i de strekene vi tegner på kartet, sa hun i et intervju i NRK.

Hvordan vil mudring påvirket livet i Glomma og Oslofjorden?

Pia Ve Dahlen

 

Pia Ve Dahlen (født 1986) er marinbiolog med selvdiagnostisert munndiaré. Etter endt bachelor- og masterstudier ved Universitetet i Bergen har Pia blitt en folkekjær og kjent stemme for havet - med klippekort hos rikskringkasteren og andre medier. Du har kanskje hørt henne i Abels Tårn, Burde vært pensum, Drivkraft eller sett henne på skjermen i Planet Plast? Pia brenner for havet og forskningsformidling, og startet blant annet Passion for Ocean-festivalen i 2016, og Lei en biolog i 2019. I september 2021 trådde hun også inn i forfatternes rekker da hun ga ut boken “Verden under vann - en oppdagelsesreise i havet” som kjapt solgte ut og kom i sitt andre opplag i desember samme år. I 2021 ble hun også den første mottageren av Naturviterprisen i regi av Naturviterne for sitt arbeid med å fremme naturvitenskap og kunnskap om havet.